Parole dodici (12)

Parole, dat is Italiaans voor woorden. Wij vinden Parole een goed passende titel voor onze updates. Daarom dus: Parole !

Is ons bod aanvaard?

We sloten Parole undici (11) af met een cliffhanger: via onze makelaar is een bod aan de verkopende partij overgebracht en we houden onze fingers crossed !!  

Niet meteen

Aangezien we niet de vraagprijs bieden is dat natuurlijk afwachten. Een week na het bod horen we dat het niet wordt geaccepteerd. Maar de verkopende makelaar geeft gelukkig wel duidelijk aan welke wensen er vanuit de verkopers zijn. 

De afwijzing van het eerste bod hebben we eigenlijk wel verwacht. Een soort spel dat gespeeld moet worden, aftasten wat de andere partij doet.

de advertentie

In overleg met onze makelaar stellen we een nieuw bod op met wat aanpassingen in de voorwaarden. Daarmee wordt volgens ons aan ieders wensen voldaan.. Opnieuw ondertekenen en naar Sicilië opsturen… en afwachten.

In spanning afwachten

Een week later is er witte rook: de eigenaren aanvaarden ons bod! Het bericht zorgt voor een mix aan emoties.  Opgelucht, want we hoeven niet verder te zoeken. Opgewonden, want het avontuur gaat nu echt beginnen. En spannend, want alles gaat nu ineens wel heel erg snel. We spreken best aardig Italiaans maar er is nu zoveel nieuw jargon rond notaris, bouw en vergunningen dat we toch regelmatig moeten opzoeken wat er precies wordt bedoeld.

Het is gelukt

Nu het bod formeel is aanvaard, is de eerste stap het uitkiezen van een notaris die de verkoop formeel kan maken. We kunnen dan de in het bod afgesproken aanbetaling in depot geven.

Onze ingenieur heeft een goede suggestie voor een notaris en wij vinden positieve reviews. De notaris gaat echter niet zomaar akkoord, hij heeft de nodige vragen aan onze bouwkundig ingenieur, aan onze makelaar en aan de verkopende makelaar….

Een eerste schets

Ondertussen spreken we met de bouwkundig ingenieur onze wensen door. We maken een vlekkenplan waarbij we globaal aangeven in welke ruimtes we welke functies willen hebben. Denk daarbij aan “gastenkamer”, “ontbijtruimte”, “keuken” en natuurlijk onze eigen woonplek.

Een vlekkenplan

Zodra de notaris akkoord is en we de aanbetaling in zijn depot kunnen storten, kan de bouwkundig ingenieur nauwkeurig het huis inmeten zodat er een 3D computermodel van kan worden gemaakt. Daarmee kunnen we een goede indruk krijgen van wat er wel en wat niet kan en hoe onze toekomstig gastenverblijf eruit kan komen te zien. Met het projectvoorstel kan de ingenieur dan naar de gemeente en de provincie, dit proces leggen we volledig in zijn handen. Hij snapt wat we willen bereiken en als Siciliaan weet hij hoe de procedures werken.

De spanning stijgt….

Ons geduld wordt flink op de proef gesteld. En niet alleen ons geduld, ook die van onze makelaar. De notaris komt maar niet over de brug met duidelijkheid. Na drie weken is er dan toch zijn antwoord, en dat is “nee” !! Ongelooflijk maar waar. Wat de reden is, weten we niet precies en daar gaan we ook niet achteraan. We zijn drie weken verloren, er moet een nieuwe notaris worden gezocht. Gelukkig wordt die snel gevonden, deze gaat akkoord en wij kunnen de aanbetaling doen.

Ondertussen loopt het al richting feestdagen en dan gaat ook op Sicilië alles op slot. Onze bouwkundig ingenieur is een paar dagen voor Kerst met 2 collega’s op locatie aan de slag voor het inmeten, half januari is de deadline en moet bijvoorbeeld duidelijk zijn of bestemmingen van ruimten gewijzigd mogen worden van bijvoorbeeld “opslag” in “wonen”.

inmeten

Het is heel spannend allemaal, maar we vertrouwen op een goede afloop, via welke weg dan ook.

Perla delle Parole

Als Perla delle Parole (ofwel het pareltje van de Parole) kiezen we in deze uitgave voor de presepe vivente.

Sicilië is een eiland met een rijke traditie, zowel cultureel als religieus.Tijdens de kerstperiode is er de presepe vivente, ofwel de levende kerststal. Het is een opvoering van de geboorte van Jezus Christus in een natuurlijke setting, zoals een grot, een dorp of een kasteel. Vaak zie je ook andere bijbelse taferelen, oude ambachten en het dagelijks leven van lang geleden uitgebeeld worden… en altijd is er wel wat te eten en te drinken. De deelnemers zijn vaak lokale inwoners die zich verkleden als figuranten uit de Bijbel.

Presepe vivente in Custonaci

De presepe vivente is een populaire attractie op Sicilië. Er zijn tientallen presepi vivente te vinden op het eiland, de bekendste is die van Custonaci in het noordwesten van Sicilië. De foto hierboven is daar gemaakt.

De presepe vivente is een unieke manier om de kerstsfeer te beleven. Het is een authentieke ervaring die je niet snel vergeet.

Alla prossima!

In de volgende Parole hopen we te kunnen melden dat we de koopakte (gaan) ondertekenen!

Fijne feestdagen en een mooi 2024! 
Buon Natale e Felice Anno Nuovo 2024!  

Kerstkaart 2023

Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze Parole, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres: 
Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com