Ons droomhuis vlakbij Ragusa

Parole undici (11)

Parole, dat is Italiaans voor woorden. Wij vinden Parole een goed passende titel voor onze updates. Daarom dus: Parole !

Alweer een hele tijd geleden…

Konden jullie in onze laatste Parole (10) lezen dat we het Droomhuis, dat op onze weg was gekomen tijdens onze reis in september 2022, aan onze neus voorbij hebben zien gegaan. We sloten af met ‘vallen, opstaan en weer doorgaan’. Nadat we zijn ‘opgestaan’ hebben we samen alles goed op een rij gezet. ‘Zijn we goed bezig zo? Kunnen we het niet beter over een andere boeg gooien?’ zijn bijvoorbeeld vragen waar we over nagedacht hebben. We besluiten door te gaan op de ingeslagen weg: het verzamelen van advertenties van interessante te koop staande panden. En op het moment dat we een lijstje hebben met een aantal panden, reizen we weer naar Sicilië om ze te gaan bezichtigen. Maar we bedenken ook een Plan B.

Plan A en Plan B

We houden nog steeds vast aan Plan A: ons droomhuis moet minimaal 300 m2 netto vloeroppervlak hebben. Hier willen we 5 gastenkamers realiseren en 1 à 2 appartementen, naast nog wat algemene ruimten en uiteraard woonruimte voor onszelf. 

Het nieuwe Plan B is een kleiner object met minder verblijfsruimten voor gasten. Dit zal minder inkomsten opleveren, maar de aanschaf en de verbouwing van een kleiner object zal goedkoper zijn. We berekenen dat we met het uitgespaarde geld de lagere inkomsten zouden kunnen aanvullen tot ons pensioen.

Ook breiden we ons zoekgebied uit: we zoeken niet meer alleen in de regio Ragusa, maar ook het gebied tussen de steden Noto en Siracusa, in de provincie Siracusa, wordt aan ons zoekgebied toegevoegd.

Ondanks de verruiming van onze zoekcriteria blijft het de eerste maanden van dit jaar opvallend stil op ons lijstje….

September….. we gaan weer naar Sicilië
Andiamo di nuovo in Sicilia! 

Rond de zomer staan er een zevental interessante panden op onze lijst. Op dat moment naar Sicilië gaan heeft niet zoveel zin, het is immers vakantietijd. We boeken vliegtickets voor september en zo rijden we woensdag 20 september naar Düsseldorf om daarvandaan naar Milaan te vliegen. In Milaan Linate stappen we over op het vliegtuig naar Catania. Spannend is het wel: voor het eerst in 17 jaar weer een overstap tijdens onze vliegreis. Komt onze ruimbagage wel aan in Catania?

Nou, na een voorspoedige reis hoeven we ons totaal niet druk te maken: de eerste twee koffers die op de bagageband in Catania voorbijkomen, zijn van ons! We halen de huurauto op en krijgen een gratis upgrade “omdat jullie hier meer dan drie weken zijn”. We rijden richting Francavilla di Sicilia, gelegen op de flank van de Etna, waar we de eerste vier dagen heerlijk vakantie vieren, En natuurlijk gezellige momenten beleven met onze vrienden daar!  

En dan… weer aan het werk! 
Di nuovo al lavoro!

Zondag 24 september vertrekken we naar de regio Ragusa, waar de eerste bezichtigingen op dinsdag gepland staan. En meteen maar liefst drie bezichtigingen op één dag! Op maandag maken we een rondrit en nemen we alvast een kijkje bij het pand waarvoor op woensdagochtend een bezichtigingsafspraak staat gepland. Onderweg valt er een korte maar flinke regenbui en vlakbij het huis stuurt TomTom ons een weg op waar geen doorkomen aan is…. Gelukkig is er nog een andere toegangsweg, maar die route gaat over een onverharde weg met veel plassen water; en dat na dat ene buitje? Ook ligt het huis erg afgelegen. Nee, dit zien we dus echt niet zitten en daarom annuleren we de bezichtigingsafspraak. En dat doen we ook met een ander object van de lijst: uit de informatie die we via onze makelaar hebben opgevraagd blijkt dat het pand veel te klein is – en daarom valt het af. 

En dan is het dinsdag. We staan vroeg op, want om 10 uur staat de eerste bezichtiging gepland. Het uitbreiden van het zoekgebied maakt dat we een kleine 1,5 uur onderweg zijn richting Siracusa. Zowel wij als de makelaar zijn keurig op tijd. We bezichtigen drie prachtig gekleurde huisjes in een weelderige bloementuin. Het geheel spreekt ons erg aan, er zal nog wel het nodige moeten gebeuren aan met name het blauwe huisje maar we zien zeker mogelijkheden. Op een terrasje in het nabijgelegen Floridia zetten we alles goed op een rij en concluderen we dat dit een goed en mooi begin is van onze zoektocht! 

‘s Middags hebben we twee afspraken. De eerste is een niet afgebouwde en immens grote villa die ook in de buurt van Siracusa ligt. De villa heeft twee etages en een onderverdieping, ligt op een behoorlijk steile helling en heeft een geweldig uitzicht. Maar wat een betonrot…. lekkages… en al die lange trappen…. oef, wij worden er ook niet jonger op. De makelaar probeert het voor ons aantrekkelijk te maken door een lage prijs te noemen, maar wij zijn er in gedachten al uit: dit wordt ‘m niet. Met dezelfde makelaar bezichtigen we ook het laatste object van vandaag: een typisch Siciliaans boerderijtje in de buurt van Modica, een flink eind rijden weer. 

Eenmaal ter plekke schrikken we toch wel van de vervallen staat van de boerderij en de hoeveelheid puin die overal ligt. Natuurlijk ‘moeten we hier doorheen kijken’ maar het object is niet erg groot en niet erg goedkoop. Of dat het allemaal waard is? Nee, wij vinden van niet.

Een paar dagen later hebben we nog een bezichtiging. Een bijzonder object: een middeleeuwse toren met een huis erbij. Het geheel ziet er keurig uit, er is een prachtige tuin. Het uitzicht vanaf het dakterras van de toren is werkelijk magnifiek! De dikke muren van de toren zijn indrukwekkend. Maar alles bij elkaar is er weinig ruimte beschikbaar. Te weinig om ons gastenconcept, al dan niet in aangepaste vorm, te realiseren. Het begint al bij de entree: er is plek voor maximaal 3 auto’s, meer ruimte is er echt niet en is ook niet te realiseren. Nee, ook dit object valt af.

Bezichtiging met een bouwkundig ingenieur 
Un sopralluogo

Van ons lijstje is er dus één object overgebleven: de gekleurde huisjes in de weelderige tuin nabij Siracusa. Maar we hebben ook nog een object ‘over’ van vorig jaar. Een boerderij die toen nog niet via een makelaar te koop stond maar die we met Siciliaanse vrienden hebben bezocht. Het ligt een paar kilometer buiten Ragusa. We hadden een positieve indruk overgehouden aan dat bezoek maar omdat we toen ons mogelijke Droomhuis hadden gevonden, hebben we de boerderij destijds ‘geparkeerd’. Tegen de zomer ontdekken we dat de boerderij via een makelaar te koop wordt aangeboden. Onze interesse is weer gewekt!

Tijdens de eerste dagen van ons verblijf op Sicilië, in Francavilla di Sicilia, spreken we met een neef van goede vrienden van ons. Hij is bouwkundig ingenieur en heeft ons al een paar keer interessante tips gegeven. Omdat het vanuit Francavilla zeker twee tot drie uur rijden is naar de omgeving van Ragusa, komt het niet bij ons op om hem te vragen of hij ons misschien op locatie van dienst kan zijn. Maar nu biedt hij het zelf aan! En zo komt het dat we op één dag samen op pad gaan. Hij voert voor ons een bouwkundige inspectie uit van zowel de boerderij als de gekleurde huisjes. Over de boerderij is hij zeker te spreken: er moet het nodige gebeuren, maar de basis is goed. Er zijn zeker mogelijkheden die een investering waard zijn. Over de gekleurde huisjes is hij aanmerkelijk minder te spreken: de bouwkundige staat van het blauwe huis vindt hij zelfs heel slecht, mogelijk zijn de huisjes ooit illegaal gebouwd en niet van de beste bouwmaterialen. Het zal veel werk en dus geld vereisen om het op te knappen en of het dat waard is? Nou, wij besluiten van niet. Ons aanvankelijke enthousiasme voor dit object is snel voorbij! 

Samen met de ingenieur bespreken we de mogelijkheden die de boerderij biedt en we besluiten met dit object verder te gaan. 

Onderzoek bij de gemeente

Ook nadat we weer in Nederland zijn, blijven de inspanningen op Sicilië doorgaan om onze droom te verwezenlijken. Om ervoor te zorgen dat we een gastenverblijf kunnen realiseren, moeten we zeker weten dat de agrarische bestemming van de boerderij kan worden gewijzigd naar een woonbestemming. Onze bouwkundig ingenieur werkt nauw samen met onze aankoopmakelaar om de juiste vragen te formuleren die beantwoord moeten worden om ons gastenconcept te realiseren. Ongeveer een week na onze thuiskomst reist hij af naar de gemeente Ragusa om te overleggen met ambtenaren en duidelijkheid te verkrijgen over wat wel en wat niet mogelijk is

Inmiddels hebben we gehoord dat er geen belemmeringen zijn om de bestemming van het pand te wijzigen, mochten we erin slagen de boerderij te kopen. Dit betekent groen licht! Onze makelaar heeft inmiddels ons bod aan de verkopende partij overgebracht – fingers crossed !! 

Kerk en klooster van Santa Maria della Croce in Scicli

Hoog boven het idyllisch gelegen stadje Scicli liggen op de rand van rotsen de 16e eeuwse kerk en het klooster van Santa Maria della Croce. Het complex is in goede staat en goed bereikbaar per auto. 

Vanaf diverse punten heb je een overweldigend uitzicht op de omgeving en de stad in de diepte. Je vergeet de tijd als je van bovenaf het dagelijks leven in de stad beneden je gadeslaat. Echt geweldig leuk! Scicli zelf is trouwens zeer zeker een bezoek waard en dat niet alleen vanwege de vele barokke kerken en paleizen. 

Perla delle Parole

Als Perla delle Parole (ofwel het pareltje van de Parole) kiezen we in deze uitgave voor de pigne. Pigne, italiaans voor dennenappels, zijn een van de meest karakteristieke symbolen voor Sicilië. De vrucht van de dennenboom met zijn vele zaden, symbool voor voorspoed, gezondheid en geluk.

Op Sicilië vind je vooral pigne van keramiek: van koelkastmagneet tot voet voor een schemerlamp of ornament op het balkon. Maar al eeuwen geleden gebruikten Sicilianen de pigne al. Zoals bij oude villa’s en landhuizen, waar je de pigne op de zuilen van de toegangspoort of in de tuinen kunt vinden. Ook in gevels van kerken en kloosters en op begraafplaatsen zie je de pigne. Waarschijnlijk hebben de pigne op Sicilië hun oorsprong in het oude Egypte. Ook in de Griekse en Romeinse beschaving kwamen pigne voor met dezelfde betekenis als die er op Sicilië aan gegeven wordt.

Ambachtslieden in de stad Caltagirone maken deze pigne van keramiek: groot en klein, geglazuurd in veelal harde kleuren zoals groen, blauw, rood en wit.

Tegenwoordig is het traditie op Sicilië een pigne als accessoire te hebben in je interieur of buiten, bijvoorbeeld op je balkon. Ook worden ze gegeven als huwelijksgeschenk, of door het bruidspaar als bedankje aan hun bruiloftsgasten uitgedeeld. Uiteraard zijn het dan kleine exemplaren. Maar in alle gevallen als wens voor voorspoed, gezondheid en geluk.

Alla prossima!

In de volgende Parole zullen we jullie vertellen hoe het afgelopen is met ons bod op de boerderij bij Ragusa.

Nieuwe huizen op ons lijstje, lukt het ons deze keer om ons droomhuis te vinden?

Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze Parole, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres: 
Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com