Parole tre (3)

27 december 2019

Om maar meteen met de deur in huis te vallen

Hans en Pauline voor de ingang van de internationale luchthaven Catania, net voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Donderdagavond 12 december zijn we weer teruggekeerd in Nederland. Het was die avond flink koud met een stevige, snijdende wind, brrrr. Maar de warme, goede herinneringen aan de voorbije vijf weken koesteren we nog wel een poosje!

Jullie zijn natuurlijk benieuwd naar de uitkomsten van onze reis. Zoals we in onze eerste nieuwsbrief vertelden, wilden we weten in welk deel van het eiland we willen gaan wonen en werken, heeft het concept dat we voor ogen hebben kans van slagen en welke ondernemingsvorm past daar het beste bij.

Nou, we kunnen jullie laten weten dat we erg blij en tevreden zijn met de uitkomsten van de vijf weken, kortom: de missie is geslaagd! 

In de provincie Ragusa, in het zuidoosten van Sicilië, willen wij een gastenverblijf gaan openen.

Het deel van Sicilië waar we ons willen gaan vestigen is de provincie Ragusa. We hadden allebei een beter gevoel bij deze provincie dan bij de provincie Trapani in het westen. Hiermee willen we echt niet zeggen dat het in Trapani en omgeving minder mooi is, integendeel!

Door de contacten met veel vriendelijke en behulpzame mensen weten we dat het voor ons zeker haalbaar moet zijn om in de provincie Ragusa een gastenverblijf te openen. Welk type gastenverblijf het precies zal gaan worden is nog niet duidelijk: we spraken zelf steeds over een combinatie van bed & breakfast met een paar appartementen. 

Echter, er zijn nogal wat mogelijke ondernemingsvormen met elk hun specifieke wetten en regels, kenmerken en noem maar op. Met natuurlijk voor- en nadelen. Dus beslist iets waarvan we gezegd hebben dat we dat eerst maar eens goed moeten uitwerken en daarna besluiten waar we voor gaan.

De provincie Ragusa

De provincie Ragusa is landschappelijk gezien veelzijdig en daarmee interessant. Nabij de kust vind je in de laagvlaktes veel kassen waar bijvoorbeeld paprika’s, courgettes en tomaten worden geteeld. En niet te vergeten de rode kerststerren die je in december erg veel ziet op Sicilië, niet alleen in de huizen maar ook in bloemperken en bloembakken buiten.

Het overgrote deel van de provincie bestaat uit de Monti Iblei, een zich naar het noorden en oosten uitstrekkende hoogvlakte die van glooiende heuvels in het zuiden oploopt naar middengebergte. Er staan olijven- en johannesbroodbomen in een met droge stenen muren omringd weidelandschap. De muren zijn gestapelde grote brokken van de plaatselijke massieve witte kalksteen – zonder cement, vandaar de benaming “droog”. Aan de kust vind je niet alleen mooie badplaatsen en goede stranden maar ook leuke vissersplaatsjes zoals Pozzallo en Donnalucata. 

Typisch landschap in de provincie Ragusa, op de hoogvlakte van de Iblei. Weilanden met olijfbomen en johannesbroodbomen, ommuurd in de plaatselijke kalkzandsteen.

Unesco Werelderfgoed

De steden in dit gedeelte van Sicilië zijn uniek: na een zware aarbeving in 1693 zijn ze gelijktijdig herbouwd in een laat-barokke architectuurstijl. Steden als Scicli, Modica en Ragusa zijn gebouwd in kloven die door de hoogvlakte lopen, waardoor een sprookjesachtige sfeer ontstaat. Het is terecht dat deze steden op de Unesco Werelderfgoedlijst zijn vermeld: https://whc.unesco.org/en/list/1024

Steden in de provincie Ragusa zijn compact gebouwd, zoals hier Modica. De kerk in de foto is de duomo San Giorgio, in prachtige barok architectuur gebouwd.

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van het gebied is goed: vanuit de internationale luchthaven van Catania waar dagelijks vele vluchten aankomen, is het gebied in ongeveer 90 autominuten te bereiken. Via de luchthaven van Comiso is het maar een half uurtje. En met de komst van de snelweg in de komende jaren (er wordt aan gebouwd) wordt de bereikbaarheid nog beter. De wegen zijn onderhouden en goed berijdbaar. 

De snelweg van Carania en Syracuse naar Ragusa is in aanbouw, aan de laatste 30 kilometers wordt hard gewerkt.

De provincie Ragusa onderzocht….

We zijn ruim twee weken in de provincie Ragusa bezig geweest om zoveel mogelijk van de streek te zien en in kaart te brengen wat we er van vinden. Een kleine 2000 kilometer hebben we in het gebied rondgereden: Pauline achter het stuur, Hans met schrijfblok en camera ernaast, de route in de TomTom. En ’s avonds aan tafel de route voor de volgende dag uitwerken, met zoveel mogelijk wegen die we nog niet hadden gereden….

We hebben de provincie Ragusa in kaart gebracht, bijna 2000 kilometer hebben we er gereden.

Een nieuwe website

In de afgelopen weken hebben we ook kans gezien om een nieuwe website te maken. Die heeft een makkelijk te onthouden adres: opwegnaarsicilie.nl
We zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Alla prossima!

In de volgende nieuwsbrief hopen we jullie meer te vertellen over de ondernemingsvorm waar we voor willen gaan. Voor nu: Buon Anno 2020 ! 

Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze nieuwsbrief, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres:

Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com