Parole quattro (4)

En nu verder…

Met alle informatie die we tijdens ons verblijf in Sicilië hebben opgedaan, weten we dat het voor ons mogelijk is om te emigreren, een pand te kopen en er een gastenverblijf te kunnen opzetten. We weten waar we willen zoeken, we weten dat er met ons budget in het door ons verkozen gebied geschikte huizen te vinden zijn. Dus: nu verder!

Op zoek naar de juiste ondernemingsvorm

Zoals we in de vorige nieuwsbrief al hebben aangegeven is het uitzoeken van de juiste ondernemingsvorm erg belangrijk. Er zijn in Italië veel verschillende soorten toeristische accommodaties, elk met eigen regeltjes zoals normen over de afmeting en inrichting van de kamers, hoeveel gasten je mag ontvangen, of je onder hetzelfde dak moet wonen als je gasten of dat je meerdere gebouwen op je terrein mag inzetten als gastenverblijf.

Al die regeltjes zijn vastgelegd in vele regionale wetten die niet erg makkelijk te interpreteren zijn, zeker niet als Nederlander. Inmiddels hebben we een redelijk beeld van de mogelijkheden en de beperkingen van de ondernemeningsvormen. Met deze resultaten kunnen we in de komende tijd criteria gaan opstellen waarmee we op zoek zullen gaan naar een geschikt pand.

Wat voor een pand zoeken we

Al hebben we nog geen concreet pand op het oog, wel weten we dat we een accommodatie zoeken op het platteland. Bij voorkeur een authentiek, vrijstaand pand met voldoende ruimte. We denken aan een woning die naast onze eigen woonvertrekken ruimte biedt aan minstens 12 slaapplekken verdeeld over 5 of 6 ruime gastenkamers.

Ook willen we er graag twee appartementen bij realiseren, waarvan één aangepast voor mindervaliden. De kamers en appartementen zijn voorzien van bedden die ook voor lange mensen geschikt zijn. En de kamers hebben allemaal een ruime badkamer met douche en wc. We zoeken een lokatie die eenvoudig te bereiken is, veilig voor overstromingen, rustig maar niet afgelegen, aan de rand van een dorp of stad of er net buiten, niet gelegen in een intensief agrarisch gebied en met uitzicht op zee of een weids landschap. 

Imparare l’Italiano – Italiaans leren

Meer dan 10 jaar geleden hebben we via de Arnhemse Volksuniversiteit klassikaal Italiaanse les gevolgd, tot het gevorderden niveau aan toe. Vanuit de wens om het Italiaans beter te beheersen, zijn we gaan zoeken naar een mogelijkheid om taalles te krijgen. Op maat gesneden voor ons tweeën, zodat we zelf ons tempo kunnen bepalen en op tijd de taal goed beheersen. Van een Siciliaanse lerares krijgen we nu al een jaar via Skype les. We hebben weer alle grammatica herhaald – – het eerste boek is net uit – en gaan nu over naar het Italiaans voor Gevorderden – het C1 niveau. We hebben tijdens ons verblijf op Sicilië gemerkt dat we profijt hebben van de les. Italiaans spreken, de krant lezen en een mailtje schrijven gaan ons makkelijk af. Om ook de zakelijke, formele en ambtelijke stukken goed te kunnen begrijpen is het nodig om nog even verder te studeren!

De Droomplekacademie

We bereiden ons voor op onze emigratie naar Sicilië, waar we een gastenverblijf gaan openen. Dat is kort en krachtig opgeschreven. Maar makkelijk… dat is anders…
We worden ineens ondernemer – terwijl we altijd in loondienst hebben gewerkt. En we gaan een bedrijf opzetten in een voor ons nieuwe branche. Ook gaan we voor het eerst ècht samenwerken met elkaar, ook al zijn we ruim 30 jaar getrouwd. En we gaan naar een ander land met een andere cultuur, waarbij we vooral op elkaar zullen zijn aangewezen. Best spannend allemaal.

Gelukkig is er de Droomplekacademie, een initiatief van Hans Bruns en Nelleke Griffioen. Zij helpen mensen met een vertrekdroom op basis van hun eigen ervaring met het opzetten en openen van een gastenverblijf. Samen met enkele tientallen andere deelnemers doorlopen we een programma om de vertrekdroom helder te krijgen, een concept te ontwikkelen, de marketing op te zetten en een bedrijfsplan te maken. Een gestructureerde aanpak die ons helpt om de kans op succes flink te vergroten.

Visitekaartjes

Visitekaartje Op weg naar Sicilië

We hebben visitekaartjes gemaakt om onze website te promoten. Het logo, de trinacria (zie onze tweede nieuwsbrief) staat er prominent op. Deze kaartjes zullen we gebruiken zolang we nog “op weg” zijn. Zodra we een pand hebben gevonden en gekocht, zullen we een naam kiezen voor ons gastenverblijf en daarmee verder gaan.

Alla prossima!

 In de volgende nieuwsbrief gaan we jullie meer vertellen over de gekozen ondernemingsvorm en wat dat betekent voor ons concept.

Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze nieuwsbrief, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres: 
Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com