tijd voor actie!

Parole sette (7)

Parole, dat is Italiaans voor woorden. Wij vinden Parole een goed passende titel voor onze updates. Daarom dus: Parole !

Eindelijk: Op reis…. In viaggio!

Het is alweer vier maanden geleden dat jullie onze laatste Parole in de digitale brievenbus kregen. Kortom, tijd om jullie weer even bij te praten, want we hebben nieuws!

Na anderhalf jaar zijn we weer op reis geweest, naar Sicilië! Allebei hadden we onze vakantie-uren uit 2020 nog over, maar die moesten toch ècht op voor 1 juli. Thuis blijven is niet echt ‘ons ding’ maar ja, Corona hè!? Om maar niet te spreken van die kriebels in onze buik en die drang die maar steeds groter wordt: we willen weer zó graag naar Sicilië!

De steeds verder dalende besmettingscijfers en ziekenhuisopnamen in mei, het stijgend aantal vaccinaties, de versoepelingen, en dit niet alleen in Nederland maar in grote delen van Europa gaven het antwoord op onze vraag: zullen we? JA, WE GAAN HET DOEN.

Goed, het was wat extra georganiseer: een negatieve PCR-test van nog geen 48 uur oud, een gezondheidsverklaring voor de Siciliaanse overheid en niet te vergeten medische mondkapjes. Maar vliegtickets boeken, een huurauto regelen en natuurlijk accommodatie: geen probleem.

En tegen de tijd dat we terug moeten vliegen opnieuw een PCR-test en na thuiskomst in quarantaine? Dat zien we dan wel weer, iets zei ons dat…… Het ging immers toch de goede kant op?

eindelijk weer op weg

Zo stapten we vol vertrouwen op zondag 6 juni op Schiphol het KLM-vliegtuig in dat ons naar Catania zou brengen. En vol plannen natuurlijk….

Op weg op Sicilië

In totaal zijn we 2½ weken op Sicilië geweest. Op twee nachten na hebben we verbleven in het zuidoosten, in de provincie Ragusa en net in het westen van de provincie Siracusa, dé omgeving waar we graag willen gaan wonen. Natuurlijk hebben we heerlijk relaxed vakantie gevierd, na anderhalf jaar hadden we daar echt wel behoefte aan. Maar het was ook tijd voor actie!

In Nederland hadden we al een klein lijstje met te koop staande panden opgesteld waar we wel nieuwsgierig naar waren. Echter het gaat er op Sicilië (en in de rest van Italië) heel anders aan toe als je een huis wilt kopen dan in Nederland. Lees daarover meer bij ‘Aankoopmakelaar’.

Goed, terug naar dat lijstje. Eenmaal op Sicilië zijn we nog verder aan het speuren gegaan op internet maar vervolgens moesten we van alle interessante objecten natuurlijk uit zien te vinden waar ze zich precies bevonden. Met behulp van de summiere foto’s en teksten bij de advertentie probeerden we op Google Maps de precieze locatie te achterhalen. In de meeste gevallen is het ons zo gelukt. En in de loop van de middag gingen we dan op stap.

In de weken dat we op Sicilië waren, hebben we zo 35 panden bekeken, nou ja…… een aantal dus niet! Die lagen echt te afgelegen, via zo’n lange, slechte weg bereikbaar, al dan niet onverhard… Misschien is het pand echt prachtig, maar dit is natuurlijk totaal ongeschikt als je een gastenverblijf wilt gaan openen. Andere panden vielen af doordat landbouwkassen zo ongeveer tot onder het raam uit kwamen, of dat er echt geen ruimte was en ook niet te realiseren om meerdere auto’s te parkeren.

Zo’n vijf panden bleven onze interesse houden. Tijd om ze met een makelaar te bezichtigen hadden we niet, dat is iets voor onze volgende reis naar Sicilië. Mits ze nog te koop staan natuurlijk….. nou is het op Sicilië niet zo’n gekte op de huizenmarkt als in Nederland, dat scheelt.

Aankoopmakelaar

Een huis kopen in Italië gaat er heel anders aan toe dan in Nederland. Om een paar zaken te noemen: een huis kan bij verschillende makelaars voor verschillende vraagprijzen te koop staan, het precieze adres wordt niet vermeld bij de advertentie, foto’s zijn schaars en nogal eens van slechte kwaliteit en de omschrijving van het object is vaak erg summier.

Contact opnemen met een verkopende makelaar (euh…welke?) brengt al snel de nodige verplichtingen én kosten met zich mee. En stel dat je daadwerkelijk het huis wilt kopen, dan doe je er verstandig aan eerst uit te zoeken of alle erfgenamen het ermee eens zijn, de perceelsgrenzen echt kloppen, alle gebouwen legaal zijn neergezet, enzovoort. Je begrijpt het al: er komt echt heel wat bij kijken.

In mei hebben we daarom een aankoopmakelaar in de arm genomen: een Belgisch koppel dat al 13 jaar in Italië woont en werkzaam is in de makelaardij. Zij ondersteunen ons bij de zoektocht naar en de aankoop van een geschikt pand.

De boekhouder, commercialista

Wie in Italië bedrijfsmatige activiteiten uitvoert, heeft een boekhouder nodig. Want in Italië mag alleen een boekhouder de belastingaangifte doen. Waar de Nederlandse Belastingdienst de slogan “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” hanteert, denkt de Italiaanse overheid daar toch anders over. In plaats van dat zij vooraf de formulieren invullen met al bekende gegevens, gaan ze ervan uit dat elke burger zelf moet weten welke belastingen er verschuldigd zijn. En wanneer dat moet worden betaald en hoe je dat moet doen. Doe je dat verkeerd? Dan kun je een fikse boete verwachten.

We moeten dus iemand hebben die ons voor dergelijk onheil kan beschermen. We hebben vooraf zelf al wat op internet gekeken naar de websites van Commercialista’s. Wat daarbij opvalt is dat er heel veel zijn die met onbeveiligde websites werken. Om daar onze boekhouding te laten doen, lijkt ons geen goed idee. We houden een kort lijstje over en tijdens een gesprek met eigenaren van een agriturismo waar we verblijven valt een naam die nou net bovenaan ons lijstje staat!

We bellen met deze Commercialista in Ragusa. Onze studie italiaans werpt zijn vruchten af, het bellen gaat zonder problemen en we maken een afspraak. Ook als we later op de dag mevrouw dottore zelf aan de telefoon krijgen die ons in rap italiaans meedeelt dat ze pas aan het eind van onze vakantie tijd heeft, gaat dat probleemloos. Dat geeft de burger moed!

In de week voorafgaand aan de afspraak maken we een lijstje met onderwerpen waar we vragen over hebben. Boekhouden is niet zozeer ons probleem, we vinden het vooral belangrijk dat we iemand vinden die ons ook kan helpen gebruik te maken van de vele subsidieregelingen en die ons tips geeft.

Op de dag van de afspraak worden we vriendelijk ontvangen door de dottore in haar smetteloze kantoor. We merken al snel dat het hard werken is om haar goed te begrijpen: ze gebruikt veel jargon met termen die we nog niet kennen en dat betekent veel doorvragen. We hebben een goed gevoel over het gesprek, ze begrijpt dat we nog veel moeten leren en tips goed kunnen gebruiken. Tijdens het gesprek krijgen we al een aantal handige tips van haar. Als we na een uur weer buiten staan, weten we dat deze missie geslaagd is.

Perle delle parole

Regelmatig plaatsen we dergelijke pareltjes op Instagram en Facebook, je kunt de berichten vinden door te zoeken op opwegnaarsicilie. Bezienswaardigheden, lekkernijen, wetenswaardigheden… zoveel pareltjes die we graag met je delen. We vinden het super als je ons op Instagram of Facebook volgt en in ons enthousiasme deelt. Een berichtje achterlaten kan daar ook, dat vinden we leuk!

De Perla delle Parole (ofwel het pareltje van de Parole) is deze keer granita. Typisch Siciliaans, heerlijk verkoelend en zomers vaak samen met een zoete brioche als ontbijt gegeten door de Sicilianen.

Granita is geschaafd (water)ijs, vaak gezoet met suiker waaraan fruit, amandelen of koffie wordt toegevoegd. In de bars en gelateria’s (ijssalons) vind je vaak een uitgebreide kaart, op de foto zie je onze bestelling van moerbei-granita (gelsi). Enne…. kies je voor de smaak caffè (koffie), dan hoort daar echt slagroom op, zo maakte een barista in Ragusa ons duidelijk.

granita di gelsi
moerbeiengranita : granita di gelsi

Ondertussen op Sicilië…

Werd het medio juni snikheet met temperaturen boven de 40 graden. Dat begon in onze laatste week daar en heeft twee weken geduurd, ongewoon lang en vroeg voor de tijd van het jaar.

Wordt er veel aan de weg gewerkt, letterlijk! In de buurt waar wij ons willen vestigen is een nieuw stuk snelweg geopend en daarnaast zagen we veel onderhoudswerkzaamheden aan bestaande wegen.

In onze vorige Parole meldden we het al: de Etna blijft maar actief: eindelijk zagen wij het live! Op deze veilige afstand lijkt het wel mee te vallen, maar deze uitbarsting is toch ècht honderden meters hoog.

De Corona-besmettingscijfers daalden zo hard dat vanaf 21 juni Sicilië ‘zona bianca’ werd, voor Italiaanse begrippen wit, voor Nederlandse begrippen groen. Dat betekende dat we voor de terugreis géén negatieve PCR-test nodig hadden en er géén quarantaine plicht gold bij terugkeer in Nederland. Ons voorgevoel bleek dus juist!

Alla prossima!

In de volgende nieuwsbrief hopen we jullie meer te vertellen over onze vorderingen op dat moment. Tot die tijd: blijf gezond!

Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze Parole, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres: 
Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com