tijd voor actie!

Parole sei (6)

Parole, dat is Italiaans voor woorden. Wij vinden dat Parole beter past als titel van onze updates dan de algemene term nieuwsbrief. Daarom vanaf deze editie dus: Parole !

Wat valt er nou te melden als we door Corona toch niks kunnen?

Als we door de Corona pandemie niet kunnen reizen, als we niet op zoek kunnen gaan naar een geschikte locatie en voor ons gevoel geen stap vooruit komen, wat kunnen we dan nog vertellen aan de mensen die geïnteresseerd zijn in ons verhaal? 

Precies die vraag hebben we voorgelegd aan onze coach van de Droomplekacademie. Het verrassende antwoord daarop was “precies zoals jullie het nu vertellen”. En zo was het begin van deze Parole een feit. 

Het is al even geleden dat we verteld hebben over onze belevenissen Op weg naar Sicilië, waar we een gastenverblijf gaan openen. Waar we je graag de weg wijzen naar de unieke pareltjes.

De tempel van Segesta

Ja, “We wijzen je graag de weg naar de unieke pareltjes”, onze pitch, is helder en lekker kort geworden. We hebben genoeg tijd gehad om daar over na te denken, tenslotte. Pareltjes, die zijn er genoeg te vinden op Sicilië.

Perla delle Parole

Regelmatig plaatsen we dergelijke pareltjes op Instagram en Facebook, je kunt de berichten vinden door te zoeken op opwegnaarsicilie. Bezienswaardigheden, lekkernijen, wetenswaardigheden… zoveel pareltjes die we graag met je delen. We vinden het heel leuk als je ons op Instagram of Facebook volgt en in ons enthousiasme deelt. Een berichtje achterlaten kan daar ook, dat vinden we leuk!

De Perla delle Parole (ofwel het pareltje van de Parole) is deze keer de ski- en snowboard mogelijkheid op de Etna, ooit van gehoord? Skiën of snowboarden op een aktieve vulkaan! Uniek toch!? De 10 pistes liggen tussen 1.800 en 2.700 meter hoogte en zijn van december tot maart geopend. Niet de goede outfit bij je? Skies, snowboards, schoenen en kleding zijn te huur. O ja…..Vergeet niet sneeuwkettingen te nemen bij de autohuur, anders kom je de Etna niet op in deze maanden.

Skiën op de Etna

Corona en de gevolgen

Iedereen kan zich ongetwijfeld herinneren hoe het Coronavirus, eenmaal in Europa terechtgekomen, ongenadig om zich heen greep in Italië, met name in de regio Lombardije. Op 9 maart 2020 werd voor geheel Italië code rood uitgeroepen. Terwijl in Nederland op dat moment er nog geen enkele maatregel was genomen. Ook op Sicilië sloeg het virus toe, meegenomen door Sicilianen vanuit Noord Italië toen ze hals over kop naar huis gingen nadat het virus zich zo razendsnel verspreidde in het Noorden. Echter, Italië nam drastische maatregelen: een complete lockdown waarbij je alleen met een verklaring de straat op mocht. En dan alleen nog binnen de eigen gemeente. De controles waren streng en overal aanwezig, de discipline van de Italianen om zich te houden aan de maatregelen was groot.

Net als in Nederland daalde het aantal Coronabesmettingen op Sicilië flink in de zomer. Maatregelen werden versoepeld maar vanwege de reisbeperkingen en onzekerheden waren het vooral Sicilianen zelf die op hun eigen eiland vakantie vierden.

Maar helaas steeg ook op Sicilië het aantal Coronabesmettingen weer in het najaar. Weliswaar later en minder sterk dan in Nederland, maar de situatie werd voldoende ernstig voor de regionale overheid om opnieuw tot strenge maatregelen over te gaan waardoor reizen naar en op het eiland niet of nauwelijks mogelijk was. Dat zette ook een streep door onze plannen.

Vanaf november kleurden diverse gebieden rood op Sicilië vanwege het hoge aantal besmettingen. Er werden opnieuw strenge maatregelen genomen. Nadat medio januari het hele eiland code rood kreeg, is dit op 8 februari weer oranje geworden om op 15 februari opnieuw te wijzigen, nu in code geel. Samen met het sinds eind december lopende vaccinatieprogramma zijn dit hopelijk de eerste stappen op weg terug naar het normale leven.

Winter op Sicilië

We herinneren ons nog goed dat we in de laatste maanden van 2011 het toen best bizarre idee kregen om eind december naar Sicilië te gaan. ‘Dan is het vast voorbij met onze verliefdheid op het prachtige eiland, die roze bril kan meteen weg’, zo dachten we. Onze jongste dochter Yara, die toen nog thuis woonde, ging ook mee. Nou, we waren nog niet geland of we keken onze ogen uit naar al die prachtige kleuren groen, zó divers! En de rijpe sinaasappels aan de bomen vlak voordat we landden in Catania, net kleurige oranje kerstballen! Wat volgden waren dagen met veel zon, aangename temperaturen en zoveel bloeiende bloemen, het leek wel lente! Om 7 uur ‘s morgens was het al licht, scheen het zonnetje heerlijk en floten de vogels; dat was nog eens lekker wakker worden.

In de daaropvolgende jaren gingen we vaker in de winter naar Sicilië. Natuurlijk was het ook weleens koud of nat, we hebben het zelfs meegemaakt dat op 30 december op het hele eiland sneeuw viel (ja echt!) maar dat was vaak van korte duur. De zon staat hier op Nieuwjaarsdag al net zo hoog aan de hemel als rond het begin van de Nederlandse lente. De vele zonuren en prachtige natuur in december/januari geven veel energie, heel wat beter dan de aaneengesloten grauwe dagen in Nederland in dezelfde periode, dagen waarop het maar niet licht lijkt te worden…

Je raadt het al: onze verliefdheid ging niet over, integendeel!

Blik op de toekomst

Helaas schopt Corona onze plannen flink in de war. Na een inspirerend en succesvol verblijf op Sicilië in november/december 2019 hadden we het idee om in het voorjaar van 2020 opnieuw naar Sicilië te gaan om onze plannen verder te realiseren. Dat moesten we, noodgedwongen door Corona, uitstellen tot het najaar omdat in de zomerperiode geen zaken kunnen worden gedaan op Sicilië.

In Nederland zagen we in september de tweede Coronagolf op ons afkomen en voorzagen we problemen met reizen naar, van en op Sicilië. Hoewel er aanvankelijk van een tweede Coronagolf op Sicilië geen sprake leek, veranderde dat ook in de laatste maanden van 2020.

Op dit moment hebben we nog geen idee wanneer we weer kunnen reizen: de maatregelen en dringende adviezen die in Nederland en op Sicilië gelden (en misschien nog genomen worden), zijn daar de voornaamste redenen voor. Maar van uitstel komt geen afstel!

Ondertussen blijven we via de trainingen en coachingscalls van de Droomplekacademie met onze plannen aan de gang en is ook onze Italiaanse les nog niet afgelopen.

Ondertussen in Sicilië…

Is de vulkaan Etna al een tijdje lekker actief: via internet zien we regelmatig spectaculaire foto‘s van uitbarstingen voorbij komen.

Brak in het eerste weekend van februari een voor Nederland ongekende periode aan van heel veel sneeuw en ijzige kou terwijl op datzelfde moment het in Palermo 27 graden werd wat leidde tot volle stranden.

Staat het eiland in bloei. De foto’s zijn gemaakt door Paolo Marino uit Marsala.

Alla prossima!

In de volgende Parole hopen we jullie te kunnen vertellen dat we weer volgende stappen hebben gezet om onze droom te verwezenlijken. 

Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze Parole, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres: 
Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com