Parole nove (9)

Parole nove (9)

Parole, dat is Italiaans voor woorden. Wij vinden Parole een goed passende titel voor onze updates. Daarom dus: Parole !

Bijna 10 maanden later…

Is het ondertussen na de vorige Parole (otto (8)) die we jullie eind vorig jaar stuurden. Is er dan niets te melden? Jawel, inmiddels wel, vandaar weer een nieuwe Parole!
Na onze vorige reis naar Sicilië, eind 2021, waren er uiteindelijk van ons lijstje geen interessante en geschikte panden overgebleven om onze droom, het beginnen van een gastenverblijf, te realiseren. We moesten dus een nieuwe lijst samenstellen voordat het interessant was om weer een reis te plannen met bezichtigingsafspraken. Door omstandigheden wat later dan onze bedoeling was, konden we eindelijk in september weer op reis, met diverse bezichtigingsafspraken in de agenda.

September….. we gaan naar Sicilië!
Andiamo in Sicilia !

Op zaterdag 10 september reden we in de stromende regen naar het vliegveld van Dortmund. Voor het eerst hadden we een vlucht geboekt vanaf dit vliegveld, vanwege de vele annuleringen en bagageperikelen op Schiphol zagen we het niet zitten om hiervandaan een vlucht te boeken. Daarnaast waren de prijzen voor vliegtickets vanaf een Nederlandse luchthaven ook flink gestegen… En we zijn en blijven toch Nederlanders hè!?
Rond 21.30 uur landden we in Catania, het was droog en 28 graden…..

De eerste paar dagen verbleven we nabij de Etna-vulkaan, waar we vrienden hebben wonen en we zodoende tijd met hen konden doorbrengen. Het met hen heerlijk en gezellig samen eten, het stralende weer en niet in de laatste plaats de prachtig gelegen accommodatie zorgden ervoor dat we direct in het Siciliaanse leven waren ondergedompeld.

En toen… aan het werk! Al lavoro!

Na twee dagen nabij de Etna te hebben verbleven, zijn we doorgereisd naar de regio Ragusa, dé regio waar we een pand zoeken. Dinsdagochtend kort na 8 uur moesten we al op pad, om op tijd op de locatie van onze eerste bezichtiging te zijn. We zouden er twee achter elkaar hebben, begeleid door dezelfde makelaar. Maar nog voordat we het eerste pand gingen bezichtigen, wist hij ons te vertellen dat we het volgende pand niet konden bezichtigen maar hij een andere bezichtiging voor ons gepland had. Gelukkig was dat een object dat we op ons lijstje hadden staan, maar waarvoor nog geen bezichtiging was gepland dus we konden ons vinden in zijn voorstel. Het pand van de eerste bezichtiging liet bij ons een goede indruk achter. Er is weliswaar veel werk te verzetten, maar de mogelijkheden, de ligging, bereikbaarheid en dergelijke zijn zeker positief te noemen. Een aanmerkelijk betere start dan vorig jaar, maar slechter kon ook bijna niet…

Kijken, kijken, kijken en toen……

In de dagen die volgden hebben we nog veel panden met een makelaar bezichtigd. Daarnaast hadden we nog een lijstje met mogelijk interessante panden die we eerst zelf (van de buitenkant) wilden bezichtigen alvorens onze aankoopmakelaar al dan niet te vragen om een bezichtingsafspraak te plannen. Kortom: we waren dus flink druk, de resultaten van de bezichtigingen moesten immers ook verwerkt en teruggekoppeld worden aan onze aankoopmakelaar. Zeker als een pand onze interesse had gewekt, was Hans een tijdje zoet met het verwerken van meetgegevens in een speciaal computerprogramma. De resultaten hiervan konden 3D weergegeven worden wat ons goed hielp om duidelijk te krijgen of we ons gastenconcept in dat pand zouden kunnen realiseren of niet.

Gelukkig was er ook tijd voor ontspanning en zijn er zeker momenten geweest dat we als toeristen op stap waren en konden genieten van het prachtige Sicilië, een interessante tentoonstelling bezoeken en niet te vergeten gezellige avonden hadden met heerlijk eten samen met vrienden.

Maar we voelden allebei de vermoeidheid. Zo intensief met onze toekomst bezig zijn, de weg bewandelen van belangrijke beslissingen nemen vergt veel, dat hadden we wel in de gaten. Maar het geeft ook energie want het is iets waar we al lang mee bezig zijn en bovenal erg graag willen. Hoe geweldig is het dan als er interessante panden op je pad komen, waaronder eentje……

Droomhuis gevonden?

In de eerste week van ons verblijf hadden we een pand van de buitenkant gezien wat ons deed besluiten onze aankoopmakelaar te vragen om een bezichtiging in te plannen. Dat lukte en in de week erop hadden we op een namiddag de bezichtiging met een makelaar. Nu moeten we wel meteen toegeven dat we bij ons eerste bezoek van de buitenkant niet veel konden zien maar de ligging en de verkoopadvertentie hadden ons enthousiasme gewekt. De makelaar opende de hekken langs de lange oprit en we kregen steeds meer van het huis te zien. En met elke stap die we zetten, nam ons enthousiasme toe: wat een prachtig huis, en die tuin… is dit wat we zoeken? Zouden we hier…..???

We moesten het echt even verwerken, daarna deelden we ons enthousiasme, vergezeld van foto’s, met onze aankoopmakelaar. En Hans ging natuurlijk weer aan de slag met het verwerken van de afmetingen in de plattegrond. En of dit huis past binnen ons financiële plaatje. De uitkomsten waren positief en we besloten een vervolgafspraak te plannen met een geometra. Een geometra is vrij vertaald een landmeter, een onafhankelijk deskundige die onderzoekt of het pand fysiek en juridisch in goede staat verkeert. In de laatste week van ons verblijf heeft de afspraak met de geometra plaatsgehad. Vooralsnog zijn daar geen zaken uit voortgekomen die ons enthousiasme hebben doen omslaan, maar de geometra moet nog wel in overleg met de Soprintendenza, een soort combi van Monumentenzorg en Welstandscommissie. Op het moment van schrijven van deze Parole heeft die afspraak nog niet plaatsgehad, dus wij zijn nog in afwachting van de uitkomsten en dat houdt het dus nog even heel spannend….

Het museum van Gela

Wie via de kustweg van Ragusa naar Agrigento reist, komt halverwege de rit de stad Gela tegen. Je ziet al van grote afstand de petrochemische industrie en daarom mijden de meeste toeristen deze stad. Ook wij hebben dat in al die jaren zo gedaan. Geheel ten onrechte, want Gela is historisch: al 2700 jaar geleden gekoloniseerd door Grieken uit Rhodos en Kreta. Het regionaal archeologisch museum is al jaren gesloten wegens verbouwing, nu werden we verrast dat er een tijdelijke tentoonstelling was rond het thema ‘Odysseus op Sicilië’. De inmiddels afgelopen tentoonstelling toonde bodemschatten van plaatselijke oorsprong, zoals het schip dat op de foto staat, de buste van Odysseus en veel aardewerk.

Perla delle parole

Als Perla delle Parole (ofwel het pareltje van de Parole) hebben we deze keer gekozen voor de Chocola van Modica.

Al sinds 1746 zijn er in Modica cioccolatieri (chocolatiers) werkzaam die chocolade maken zoals de Azteken dat ooit deden. Chocolade en suiker zijn de enige ingrediënten in het recept – boter of melk zit er dus niet in. Wel worden er smaakmakers toegevoegd, zoals bijvoorbeeld peperoncini (rode pepertjes), arance (sinaasappels), carrube (johannesbrood), nocciole (hazelnoten) of gelsomino (jasmijn). De reep chocolade heeft een karakteristieke vorm bestaande uit vier stukken.

Ondertussen op Sicilië…

Het warme zeewater in de Middellandse zee is voor de strandliefhebber natuurlijk heerlijk, maar er zit ook een duidelijk minder aspect aan. En ook dit jaar hebben we dat gemerkt in de vorm van korte periodes van slecht weer. Bij langdurige droogte is de grond uitgedroogd en in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt neemt een uitgedroogde grond bijna geen water op als het eindelijk regent. Het gevallen water stroomt snel naar de lager gelegen delen en dat levert veel overlast op door overstromingen en aardverschuivingen. Her en der veroorzaakt dat plaatselijk noodsituaties zoals helaas in september en de eerste helft van oktober is gebeurd in West-Sicilië (in en rondom Marsala en Trapani), in het zuiden rondom Agrigento maar ook in de provincie Ragusa: de gelijknamige stad en Modica kregen in september een wolkbreuk te verwerken die voor ondergelopen straten zorgde. Ook andere delen van Zuid-Italië kregen er flink van langs. Het is een teken van de klimaatverandering die plaatsvindt, waarbij het klimaat van de Middellandse Zee steeds meer tropisch wordt.

Een ander aspect dat het dagelijks leven op Sicilië beheerst is de crisis zoals deze ook in Nederland voelbaar is. Ook op Sicilië zijn de energieprijzen enorm gestegen, wat diverse ondernemers heeft gedwongen hun zaak te sluiten. Ook zijn er meer families die in financiële problemen (dreigen te) geraken. We waren desalniettemin verbaasd dat we bij het boodschappen doen of uit eten gaan nauwelijks merkten dat we flink meer moesten betalen dan eind vorig jaar, iets dat we in Nederland wel degelijk in onze portemonnee voelen. Een uitzondering waren producten die bijvoorbeeld uit Noord-Italië afkomstig zijn zoals radicchio (roodlof) of de uit Nederland afkomstige peren. Maar die kopen we toch niet als we op Sicilië zijn. De brandstof (benzine) voor onze huurauto was zo’n 25 cent per liter goedkoper dan de benzine voor onze eigen auto in Nederland, ook in Italië is sprake van accijnsverlaging alleen loopt die per 1 november af dus het is nog de vraag wat er daarna gaat gebeuren.

Alla prossima!

In de volgende nieuwsbrief hopen we jullie te vertellen of de geometra ons goed nieuws heeft gemeld…. Tot die tijd: blijf gezond!

Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze Parole, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres: 
Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com