Wie had dat kunnen denken….
Toen we begin februari onze vorige nieuwsbrief schreven, zagen we niet aankomen dat Covid19 de hele wereld zò op zijn kop zou zetten. Nu, bijna een half jaar later, weet nog niemand wanneer (en of) we weer zo kunnen leven als we toen heel gewoon vonden.
Voor de inmiddels geëmigreerde eigenaren van een gastenverblijf uit onze groep van de Droomplekacademie is de schok enorm. Van het ene op het andere moment stromen de afzeggingen binnen, blijven boekingen uit en wordt het duidelijk dat het bedrijf op slot gaat voor onbepaalde tijd. En dat daarmee ook de omzet naar nul gaat terwijl alle kosten wel gewoon doorgaan.
Zo snel als landen op slot gingen en vakanties niet mogelijk waren, zo snel waren Hans en Nel van de Droomplekacademie met diverse initiatieven om gastenverblijfeigenaren te helpen en te steunen waar mogelijk. Een tijd lang waren er wekelijks online meetings met andere (aanstaande) gastenverblijfeigenaren waarbij ruimte was voor elkaars gevoelens en angsten maar er bovenal kracht en inspiratie werd geput uit bijzondere ideeën om de crisis door te komen en met vertrouwen en optimisme de toekomst tegemoet te zien.
Veerkracht
Het online event ‘Veerkracht’ dat Hans en Nel binnen no time hadden georganiseerd, was een dag vol emoties maar bovenal van hoop! Het Droomplekcadeau werd bedacht en gelanceerd door Nel: zo kan iedereen toch een stukje vakantiebeleving in huis halen en de ruim 20 deelnemende gastenbedrijven een hart onder de riem steken.
Het zijn uitzonderlijke tijden. Wij hebben gezien dat in moeilijke tijden de ondernemers niet bij de pakken neer gaan zitten maar al snel veel creatieve initiatieven ontplooien om de moeilijke periode door te komen. We hebben als ondernemers-in-de-dop veel geleerd in de afgelopen periode. Natuurlijk hebben we onze plannen in de afgelopen maanden overdacht en besloten dat uitstel géén afstel betekent. Wij gaan door met het uitwerken van onze plannen en de realisatie van onze droom!
Ondertussen in Sicilië…
Het Coronavirus heeft Italië flink in zijn greep gehad zoals jullie allemaal uit de media hebben vernomen. Omdat de regionale overheid van Sicilië het eiland begin april als het ware op slot heeft gedaan, zijn er verhoudingsgewijs weinig besmettingen geweest op Sicilië. De besmettingen die er wèl waren, zijn met name veroorzaakt door Italianen die uit het noorden van het land snel huiswaarts waren gekeerd toen in Lombardije het Coronavirus razendsnel om zich heen greep.
Ondanks het relatief lage aantal besmettingen betekende de lockdown zoals die voor de rest van Italië was afgekondigd ook voor Sicilië: ècht thuis blijven, alleen voorzien van een schriftelijke verklaring mocht men naar buiten om boodschappen te doen – en dat hooguit éénmaal per week, in de dichtstbijzijnde supermarkt. We vonden het zó bijzonder dat als we onze Siciliaanse vrienden spraken, zij zo positief waren.
Inmiddels is het alweer een tijdje mogelijk om naar Sicilië te reizen. Er zijn nog steeds maatregelen van toepassing en, net als in Nederland, zal dat voorlopig ook zo blijven.
Onze website is nu af!
Onze website opwegnaarsicilie.nl hebben we gemaakt om vrienden, familie, kennissen en andere geïnteresseerden te informeren over onze belevenissen op weg naar Sicilië. En natuurlijk ook om anderen te inspireren: wie weet worden het onze toekomstige gasten! De nieuwsbrieven die we via de mail versturen aan iedereen die zich heeft aangemeld, plaatsen we ook op onze website.
Zelf een website bouwen hebben we nog nooit eerder gedaan. Daar komt toch wel heel wat bij kijken, zo ondervond Hans. Zelfs met de nodige ervaring in de automatisering blijkt het nog niet zo eenvoudig om er zelf een te maken. We hebben onze website met het programma WordPress gebouwd. Een voor ons belangrijke eis is dat de website er goed uitziet op PC, tablet en mobiel. Na wat experimenteren hebben we de layout gevonden die aan onze eisen voldoet.
Onder de motorkap….
Om gevonden te worden via Google lijkt simpel maar blijkt bij nader inzien toch behoorlijk complex. Het blijkt dat je voor elke pagina (dus voor elke nieuwsbrief) een soort mini-samenvattinkje moet schrijven. De woorden moet je goed kiezen, zodat je ook kan worden gevonden als je in Google zoekt. Maar ook de snelheid van de website speelt daarbij een rol. Het effect van alle aanpassingen kunnen we terugzien in de statistieken, zoals die van het aantal bezoekers op onze site. We vinden het erg leuk om te merken dat er steeds meer mensen onze website weten te vinden!
Veiligheid is tegenwoordig een erg belangrijk onderwerp en daarover hebben we goed nagedacht. We hebben bewust geen persoonsgegevens opgeslagen op onze website vanuit de gedachte: wat er niet is, kan ook niet gestolen worden. Onze website wordt elke dag automatisch gecontroleerd op zogeheten “kwetsbaarheden”. Onveilige onderdelen worden vernieuwd of vervangen door andere, veiliger versies. En mocht er toch iets misgaan: we bewaren een actuele backup op een veilige plek.
Ons verhaal
Zoals we al in een vorige nieuwsbrief hebben geschreven, worden we geholpen door Hans en Nel van de Droomplekacademie om onze droom een gastenverblijf op Sicilië te beginnen waarheid te maken. De basis van het coachingstraject heet het “Gouden Gastenconcept”, waarin we stap voor stap onze droom concreter laten worden.
Door onze droom uit te spreken is de eerste stap gezet. Onze coaches richtten daarna de schijnwerpers op ons individueel: wat zijn sterke punten en wat geeft ons energie – maar ook waar valkuilen en frustraties op de loer kunnen liggen. En wat vinden we belangrijk in ons leven en waar handelen we naar? De persoonlijke inzichten die dit geeft maakt dat we goed kunnen verwoorden waarom we een gastenverblijf op Sicilië willen openen en hoe we daar vanuit onze persoonlijke kenmerken samen het beste uit kunnen halen.
Door je voor te stellen welke gasten wij het liefst in ons verblijf willen ontvangen maak je je concept een flink stuk concreter. Want dit soort gasten geven je de energie om met plezier te kunnen werken. Wat kenmerkt deze gasten? Welke interesses heeft deze gast en wat maakt dat de gast voor ons kiest? Wat is de kern, het hart, van je concept?
De kern ligt wat ons betreft bij de ‘pareltjes’ van Sicilië.
We bieden een B&B voor gasten die er graag op uit gaan om nieuwe culturen te leren kennen. Die met onze tips er zelf erop uit trekken en de lokale gebruiken, bezienswaardigheden, musea, dorpen en steden, natuur en keuken ontdekken. Door ons lokale netwerk kennen we een heleboel unieke ‘pareltjes’ die je niet in de reisgidsen vindt. Wij delen ze graag met onze B&B gasten!
ons concept
Nu het allemaal zò concreet is, kunnen we de onderdelen invullen: de verblijfsvorm, het verzorgingsniveau, de accommodatie, het interieur, onze omgangsvorm met de gasten, openingstijden, prijsklasse, de onderlinge taakverdeling en zo nog diverse andere categorieën.
En dan ineens staan er concrete zaken op papier, waarbij we ons een beeld kunnen vormen met hoe het er in werkelijkheid uitziet. Dat beeld is nu uitgewerkt in ‘ons verhaal’ dat sinds kort op opwegnaarsicilie.nl te lezen is.
In het verhaal dat we hebben geschreven vallen alle puzzelstukjes op hun plaats – ook al zijn we nog op zoek naar een pand op een mooie plek en een aansprekende naam ervoor.
Het bedenken van een naam bij ons concept is ècht nog wel een ‘dingetje’. Het Nederlandse woord ‘pareltje’ bijvoorbeeld, blijkt niet goed te vertalen naar het Italiaans…. ‘perlina’ heeft veel meer de betekenis van het nervenpatroon in gezaagde planken dan dat een Italiaan er een ‘kleine parel’ in ziet. Zo zie je maar weer…. we zijn blij met ons Siciliaans netwerk!
Ondernemingsplan
Nu we het gastenconcept zo goed als afgerond hebben, zijn we aan de slag gegaan met het maken van het ondernemingsplan. Dankzij de Droomplekacademie hebben we een mooie basis, maar die moeten we natuurlijk helemaal naar onze eigen situatie inrichten. Eerst maar eens in het Nederlands alle noodzakelijke informatie vergaren en invullen…. Hans leeft zich uit op de cijfertjes, de spreadsheets en handige rekenhulpjes en Pauline surft door Italiaanse websites om een beeld te krijgen wat de inrichting van ons pand gaat kosten.
Veel werk… maar wel hele leuke voorpret! Als we alles hebben, moeten we het plan natuurlijk nog in het Italiaans vertalen. Zouden we dat zelf kunnen?
Lezioni d’italiano
Inmiddels zijn we al een eindje op weg in ons tweede lesboek om het italiaans voor gevorderden onder de knie te krijgen, C1 niveau dus. Pffff, dat valt niet mee! Echt een stuk pittiger dan het vorige boek! Maar ja, we willen immers het formele italiaans kunnen begrijpen!? Oude literatuurteksten, de gebruiksaanwijzing van een vaatwasmachine en paracetamol, een richtlijn om een identiteitskaart aan te vragen maar ook een reglement om een studiebeurs te kunnen winnen…. zomaar wat onderwerpen uit ons tweede lesboek die ons de nodige hoofdbrekens en zweetdruppeltjes hebben gekost. Nee, het is beslist geen makkelijke taal!
Met de oefening om voor de studiebeurs in aanmerking te komen hebben we meteen maar ons curriculum vitae laten controleren…. niks op aan te merken door de docent… dat geeft vertrouwen!
De ondernemingsvorm
Tja… de ondernemingsvorm. Dit onderwerp staat helaas nog open. We weten inmiddels dat de wettelijke regels voor een B&B het niet toestaan om ook een of meerdere appartementen er bij te hebben. Bij de ondernemingsvorm Agriturismo mag veel meer; maar daarbij is verplicht dat minimaal de helft van de omzet uit de agrarische bedrijfsvoering moet komen. Er is nog een variant die tussen B&B en Agriturismo in ligt, Turismo Rurale genoemd. Hierbij lijkt het wel mogelijk om kamers en appartementen te verhuren, op het platteland, in een pand dat voorheen een agrarische bestemming had maar zonder de verplichting om een agrarisch bedrijf te hebben. Helaas zijn de regels door ons niet goed te doorgronden: de wetteksten zitten vol juridisch jargon en er wordt her en der verwezen naar regionale wetgeving. De keuze voor ondernemingsvorm zullen we met de hulp van een lokale deskundige gaan maken.
Alla prossima!
In de volgende nieuwsbrief hopen we jullie meer te vertellen over onze vorderingen op dat moment. Tot die tijd: blijf gezond!
Natuurlijk zijn we ook nu benieuwd wat je vindt van deze nieuwsbrief, misschien wil je wat van ons weten, heb je een tip, of top…. hieronder ons mailadres:
Hans en Pauline Op weg naar Sicilië
opwegnaarsicilie @ gmail.com